8. september – Mednarodni dan pismenosti

8. september je že od leta 1966 mednarodni dan pismenosti.

Organizacija združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) je skupaj z mednarodnim bralnim društvom proglasila 8. september, dan pismenosti, po vsem svetu.

Friderich Douglass, temnopolti ameriški suženj in borec proti suženjstvu, je že  v 19. stoletju menil: »Ko se enkrat naučiš brati, boš večno svoboden.«

Dandanes pojem pismenosti ni le sposobnost branja in pisanja, ampak zaobjema celo vrsto veščin in znanj: bralne, pisne, računske, računalniške …

Pismenost je predpogoj za osebni in družbeni razvoj, zmanjšuje revščino in neenakost, ustvarja bogastvo in pomaga izkoreninjati težave s prehranjevanjem in javnim zdravjem.

Po mnenju Audrey Azulay je v zadnjih letih v vseh območjih sveta prišlo do velikega napredka, saj je pismenost prvi korak k svobodi, k osvoboditvi iz družbenih in ekonomskih omejitev. Na milijone moških in žensk se je s širokim gibanjem za pismenost in demokratizacijo dostopanja do izobrazbe vzpelo iz nevednosti in odvisnosti. Še vedno pa svet, v katerem bi vsakdo imel osnovno znanje, ostaja le želja.  Žal še vedno 260 milijonov otrok po svetu ni vključenih v šolo, kjer se učijo branja in pisanja.

V Sloveniji se na ta dan, 8. septembra,  začne nacionalni mesec skupnega branja, ki se zaključi  10. oktobra s tednom otroka. Tako se spodbuja branje kot vrednota pri vseh generacijah bralcev, z branjem povezanimi dogodki ter s širjenjem, izposojo in nakupom knjig.

Drolec, M. (8. 9. 2021). Mednarodni dan pismenosti. https://ventilatorbesed.com/maja-drolec-mednarodni-dan-pismenosti/

Morda vam bo všeč tudi...