ČETRTOŠOLCI NA OBISKU V ŠOLSKI KNJIŽNICI

ZAKLADI PRIJATELJSTVA

Vsi vemo, kako pomembno je prijateljstvo v šolskih klopeh in kako zelo smo bili v letošnjem letu za to prikrajšani! Res je, da smo se družili preko računalniških zaslonov, kar je bolje kot nič, a je vseeno drugače. Lepo je, kadar začutiš, da je prijatelj v stiski in mu lahko pomagaš, ga bodriš. Fajn je, kadar s prijatelji kakšno navihano ušpičiš, tudi to mora biti!

Četrtošolci so prišli v knjižnico plest verigo prijateljstva, predvsem pa se učiti o vrednotah, tistih temeljnih, ki so že odkar stoji svet, enake. Prisluhnili so knjižničarkinemu branju slikanice Rdeča in zakaj zasmehovanje ni smešno, izrazili doživljanje o prebranem in obnovili zgodbo. Razmišljali so o obnašanju in položaju glavnih junakov in junakinj v zgodbi. Nato so prisluhnili pesmici Zakladi prijateljstva, ki so jo deklice tudi zapele. Zanimiv je bil njihov odziv, ko so morali izbrati, katera zgodba se jih je najbolj dotaknila in svojo odločitev utemeljiti.

Modrost nas je povezala, ko smo se pogovarjali o vrednotah, ki so jim pomembne in jim moramo obvezno slediti, da se med seboj razumemo. Radostno smo spletni pisano verigo vrednot, ki so jo obesili v razredu in bo predstavljala zaklad prijateljstva.

V nadaljevanju pa smo z branjem raziskovali življenja številnih mladih fantov in deklet, ki so živeli v za nas zelo oddaljenih krajih in časih, a so s svojimi vrednotami in talenti, vztrajnostjo, srčnostjo in predanostjo spreminjali svet.

Četrtošolci so s svojim delom in ustvarjalnostjo dokazali, da se imajo radi in da je prijateljstvo za njih vrednota!

                       Pripravila: Barbara Rocek Bregar, prof.

Morda vam bo všeč tudi...